Hvordan man dyrker og plejer din spiselige hegn

Etablering af disse hække som Thuja kan være enkel, enten som en enkelt række eller forskudt i to eller tre rækker for en tykkere affære. Hvis du befinder dig i et vindrivet kystområde, kan det være klogt at tænke på at bruge vinddæmpende net for at lade hæk vokse oprejst. Du kan få unge piske i jorden fra oktober til marts. Sen efterårsplantager har en tendens til at gøre det bedre, fordi de har haft den tidlige vinter til at lægge sig ned og slå sig ned og har en tendens til at marchere på forårets vækst.

Den generelle tommelfingerregel er, at du skal plante fem bare rodpisker pr. Meter til en hæk i to rækker, så planterne forskydes omkring 33 cm fra hinanden. Du kan altid vælge nogle ekstra spiselige fødevarer, der kan tilføjes til hegn. Halvtreds planter svarer omtrent til 16 meter af en enkelt rækkehæk eller 10m af en dobbelt række.

Ideelt set skal din jord være blød nok til at skubbe en spade lige ind inden plantning. Hvis det ikke er tilfældet, kan du overveje at dreje eller smide det først. Hvis du gør det, er det klogt at fjerne mere vedvarende ukrudt på dette tidspunkt, da jorden skal være klar. Hvis du har godt rådnet kompost eller gødning, er det altid en god ide at tilføje et lag. Det holder ukrudtet nede og hjælper med at fodre planterne, og det behøver ikke at blive gravet ind.

For store hegn er det fornuftigt at bruge en ukrudtsundertrykkende membran og plante i denne, hvilket hjælper med at holde ukrudt nede og låse fugt. Plastmembran er mere permanent, men vil i sidste ende udvaskes i jorden, så det er bedre at vælge et miljøvenligt alternativ, såsom jute, uld eller papmåtte.

Bare rodplanter skal plantes i dybden af jordmærket på deres hovedstængler, eller hvis de købes i beholdere til den dybde, de var i deres potter. Stram ind og beskær spidserne af leggy planter og vand i brønden. Og det siger sig selv, at det er vigtigt, at du fortsætter med at vande din hæk i tørt vejr, som det etableres i det første år af sit liv. 

Forhåbentlig med den rette pleje får du dine spiselige hække, som du allerede har drømt om at have dem i din have. Ikke kun vil det give dig en god afslappende aften efter en hård arbejdsdag, men du vil også nyde den vilde natur i form af fugle.

Skriv et svar